Wormm streeft naar het verminderen van onze ecologische voetafdruk door de bevordering van insectenconsumptie. Dit is op zichzelf logisch, omdat insecten, vooral meelwormen, een uitstekende eiwitbron vormen. Ze zijn niet alleen voedzaam en duurzaam, maar ook heerlijk knapperig.

De afgelopen jaren zijn er talloze startups opgedoken die innovatieve oplossingen bieden om de voedselketen te verduurzamen. Een van deze pioniers is het non-profit initiatief WORMM, dat zich richt op het kweken van meelwormen om een positieve impact te hebben op de verduurzaming van onze samenleving.

Het idee voor WORMM ontstond uit diepgaande zorgen over de impact van de huidige voedselproductie, zoals broeikasgasemissies en ontbossing, veroorzaakt door traditionele veehouderijen. Oprichter Emir Benjamin Jozef Aras legt uit: “We wilden een duurzamere eiwitbron vinden, en meelwormen kwamen al snel naar voren als veelbelovende kandidaten. Ze groeien efficiënt, vereisen weinig ruimte en hebben een minimale ecologische voetafdruk.”

Het feit is inderdaad dat het kweken van één kilo meelwormen ongeveer veertig keer minder vervuilend is dan hetzelfde gewicht aan rundvlees. Bovendien bevat diezelfde kilo maar liefst 50% eiwitten, bijna twee keer zoveel als rundvlees. Met deze wetenschap besloot Aras insecten, te beginnen met meelwormen, te introduceren in de Nederlandse keuken. “Meelwormen zijn als het ware het kaviaar van de insectenwereld,” zegt hij. Zo werd WORMM geboren, met als missie duurzaamheid te bevorderen door meelwormen te kweken voor zowel dierenvoer als menselijke consumptie.

Meelwormen bieden verschillende milieuvoordelen. “In vergelijking met traditioneel vee, zoals koeien of varkens, stoten meelwormen veel minder broeikasgassen uit. Bovendien hebben ze minder voedsel, water en ruimte nodig om te groeien, wat resulteert in een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk. Daarnaast kunnen meelwormen worden gevoed met organisch afval, waardoor er geen gewassen voor hoeven te worden gekweekt en hun eetpatroon bijdraagt aan het verminderen van afvalproblemen in bijvoorbeeld grote steden.”

Twee jaar geleden begon WORMM met een klein team, met als voornaamste uitdaging het zo duurzaam mogelijk kweken van meelwormen in Nederland. In veel Aziatische landen maken insecten al eeuwen deel uit van het dieet, maar in Nederland moesten ze alles opnieuw uitvinden. Het kweken van meelwormen bleek een behoorlijke uitdaging, gezien hun gevoeligheid voor temperatuurverschillen en de noodzaak van regelmatige voeding.

“Voor ons was het aanvankelijk een raadsel om het juiste kweeksysteem te ontwikkelen,” aldus oprichter Benjamin Jozef Aras. Na anderhalf jaar experimenteren vond WORMM de juiste formule en schakelde over naar grootschalige industriële productie.

Naast opschalen was de volgende uitdaging om milieuvriendelijk te blijven. WORMM slaagde erin om CO2-neutraal een optimale insectenkweek te ontwikkelen, met een warmtepomp, zonnepanelen, goede isolatie en gebruik van biologisch afbreekbare materialen voor de verpakking. De kweek gebeurt zonder pesticiden of andere chemische middelen, waarbij biologische oplossingen zoals katten worden ingezet om muizen te bestrijden. Geavanceerde faciliteiten en technologieën werden geïmplementeerd om de efficiëntie te verbeteren.

Een andere uitdaging lag in het overtuigen van consumenten om meelwormen als waardevolle eiwitbron te beschouwen. Op dit vlak werkte WORMM nauw samen met experts om de voordelen te benadrukken. Momenteel zijn de belangrijkste klanten dierenhouders, maar WORMM hoopt de acceptatie van meelwormen als duurzame eiwitbron te vergroten, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Met het oog op de toekomst wil WORMM doorgaan met het opschalen van de productie en de acceptatie van meelwormen vergroten. Het bedrijf kijkt naar nieuwe markten en productmogelijkheden, met de ambitie om Nederland een pionier te maken op het gebied van duurzame voedselproductie.

Opmerkelijk is dat WORMM, als onderdeel van de opschaling, inzet op de uitrol van kleinschalige kwekerijen verspreid over het land, waardoor lokale en regionale afvalstromen met behulp van meelwormen kunnen worden verwerkt. Benjamin Jozef Aras nodigt de lezers uit om de duurzame revolutie te omarmen en meelwormen een kans te geven, door ze te proberen in favoriete gerechten of als voer voor huisdieren. Hij benadrukt dat deze kleine krachtpatsers kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en een positieve impact kunnen hebben op de planeet.